Цукор впав нижче мінімуму 23.11.2009 14:50
Виробництво цукру в поточному сезоні буде ще нижчим за мінімальний прогноз: зниження очікувань стало наслідком недобору цукрового буряка, що стало зрозуміло до кінця збиральної кампанії. Прогнози на наступний сезон оптимістичніші - сталий високий рівень цін на цукор на рівні 9 грн../кг може припинити тенденцію щорічного зниження виробництва.
Національна асоціація виробників цукру "Укрцукор" озвучила новий прогноз виробництва цукру, який враховує недобір буряка урожаю-2009. "Ми були змушені переглянути свій прогноз виробництва бурякового цукру у зв'язку зі складними погодними умовами, що склалися цієї осені", - заявили в асоціації. Замість очікуваних півтора мільйона тонн, виходячи зі зменшення сировинної бази, очікується зниження виробництва на 8,7% - до 1,37 млн. т.
Як раніше писали "ЭИ", прогнози збирання цукрового буряка і так невисокі - не виправдалися через несприятливі погодні умови, що склалися восени. Як пояснюють фахівці, у вересні збирання буряка утруднила спровокована посухою твердість ґрунту, що змінилася в жовтні-листопаді дощовою погодою, котра також заважає польовим роботам. Прогноз урожаю буряка планомірно знижувався і на сьогодні складає мінімальні для країни 10 млн. т (оцінка Мінагрополітики на початок листопада за підсумками збирання більше 90% площ під цією культурою).
"Очікується, що буде зібрано приблизно 10 млн. т цукрового буряка", - повідомив перший заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан. Крім того, через вплив погодних умов і тривалу кампанію збирання врожаю, знизилися не лише кількісні показники (врожайність), але і якісні, що знижує вихід цукру. Нестачу солодкого продукту планується покривати зовнішніми постачаннями, зокрема за квотою СОТ.
Проте не дивлячись на це, на другу половину 2009/10 МР Мінекономіки прогнозує дефіцит на внутрішньому ринку в обсязі 300 тис. т (це виходячи з не скоригованого прогнозу виробництва цукру на рівні 1,5 млн. т). На той же період прогнозується сплеск цін на солодкий продукт, які в даний час стабілізувалися завдяки піку пропозиції і необхідності заводів залучати кошти для оплати за газ і платежів з кредитів.
Водночас високі ціни на цукор можуть стати аргументом, котрий стимулюватиме аграріїв розширити площі під буряком, що неухильно зменшувалися останні три сезони (посівні площі під цією культурою зменшилися з 780 тис. га в 2006 р. до 330 тис. га в 2009 р.). Як відзначає керівник проектів Української аграрної конфедерації (УАК) Олександр Ярославський, зараз в Україні створюються об'єктивні підстави для збільшення в 2010 р. посівів цукрового буряка, а також для виробництва цукру. "Можливо, такий рівень ціни, який склався на сьогоднішній день, і є точкою рівноваги, і задовольняє як виробників, так і споживачів".
За розрахунками УАК, в 2009 р., з врахуванням витрат на складові собівартості і зниження врожайності цукрового буряка з 37,1 до 31,1 т з 1 га, собівартість виробництва 1 т цукрового буряка зросте з 209 (у 2008 р.) до 265 грн., а для розвитку галузі необхідно забезпечити її ціну не менше 320 грн../т. "Це сформує відпускну ціну цукру на заводі на рівні 5-5,1 тис. грн../т (без ПДВ), а в роздробі 1 кг упакованого цукру коштуватиме близько 9 грн.",- вважають фахівці.
За даними асоціації "Укрцукор", українські цукрові заводи станом на 18 листопада 2009 р. виробили 1,08 млн. т бурякового цукру, що на 9,5% менше, ніж на аналогічну дату 2008 р. В даний час буряк переробляють 23 заводи, 33 вже завершили сезон цукроваріння. Торік виробництво цукру склало 1,574 млн. т бурякового цукру. Працювало 70 цукрових заводів.
За матеріалами РБК-Україна
http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2009/11/23/178823
|